Temat powitalny, tu możesz się przywitać.

Na tym forum pomagamy wszystkim chętnym w stawianiu pierwszych kroków na VATSIM. Ale UWAGA - pilotażu i nawigacji uczy SZKOŁA PILOTÓW (kilka pięter niżej).

Moderatorzy: Lukasz Jelonek, Arteq

Re: Temat powitalny, tu możesz się przywitać.

Postprzez Dominik N 18 lip 2010, 18:20

Witam !
Nazywam się Dominik. Niedawno - troche sie nudząc, przypomniałem sobie że kilka lat temu grałem w taką fajną gierkę X-Plane. Była to wersja demo i mimo że nie wiedziałem co do czego służy (brak internetu) to frajdę jaką sprawiło mi wogóle wystartowanie B747 pamiętam do dzisiaj. Grzebiąc w necie po porażce z wymaganiami X-Plane 9 trafiłem na FS a potem na VATSIM. Mimo że lotnictwo to dla mnie tylko jedna z ciekawszych rzeczy to bardzo się ucieszyłem że coś takiego jest. Początek; natłok rzeczy które zacząłem ogarniać żeby wogóle wykonać lot Cessną był lekko przytłaczający. Ale satysfakcja z udanych lądowań ILS, samego lotu czy to że już wiem mniej więcej co do czego a nie tak jak z Boeingiem w Xplane - nie oceniona. Obecnie latam sobie 182S offline ćwicząc i przygotowując się żeby móc polecieć na VATSIM, może kiedyś - chce jak najszybciej jednak hamuje się żeby nie dać klapy, czasem stane Cessną na parkingu i słucham sobie tego co się dzieje tam w online .

Pozdrawiam :wink:
Dominik
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Dominik Brzeziński
Vatsim PID: 0

Postprzez Yash N 18 lip 2010, 22:31

Dominik napisał(a):hamuje się żeby nie dać klapy

Czapki z głów. Szkoda, że takich hamulców nie mają ci, którym na prawdę by się przydały. Miłego podsłuchiwania i do usłyszenia wkrótce. Oczywiście jak już wszystko będziesz umiał :wink:
Yash
Członek PL-VACC
Członek PL-VACC

Imię i Nazwisko: Michał Borowiecki
Vatsim PID: 1000039

Postprzez Andrzej SP321 So 24 lip 2010, 23:51

Dominik, znakomite podejście do tematu i do sprawy - nie spocznij tylko na laurach :) - do zobaczenia kiedyś na wirtualnym niebie.

Pozdrawiam
Andrzej.
Andrzej SP321
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Andrzej S.
Vatsim PID: 1110880

Postprzez Jaskier Śr 28 lip 2010, 16:33

Hmm, w zasadzie znowu zajmę czas, albowiem na upartego nowym użytkownikiem jestem. Już przedstawiałem się 3 miesiące temu, od tamtego czasu studiowałem, powstrzymywałem się aż do dziś, gdzie wykonam lot EPKK-EPKT. I tu pojawia się problem. Albowiem chcąc włączyć chata w FSInn pojawia mi się error "Failed to create FSCopilotFSInn.Chat (CWNDFS98MAIN = 9077364)" I cóż tutaj zrobić ?
KBI670 nadlatuje ! Kryć się ! SUP-owie szykować bana ! ;)
Jaskier
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Paweł Kaczmarski
Vatsim PID: 1152526

Postprzez Igor Śr 28 lip 2010, 17:27

Spróbuj włączyć FSInn bez włączonego FSa i wtedy włącz chat. Powinno działać.
Obrazek
Igor
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Igor Mróz
Vatsim PID: 965325

Postprzez hroom Śr 28 lip 2010, 19:20

Jaskier napisał(a):I cóż tutaj zrobić ?

Znasz google.pl ?
Obrazek
hroom
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Filip Witczak
Vatsim PID: 1039064

Postprzez Mad Max Śr 28 lip 2010, 20:53

Witam wszystkich
Na imię mi Mateusz, od dzieciństwa pasjonuję się lotnictwem. Rok temu trochę z wakacyjnej nudy kupiłem FSXa (nie mając żadnych wcześniejszych doświadczeń z symulatorami) i joystick Logitech Attack 3. Od tamtej pory sporadycznie grałem offline, głównie na mniejszych maszynach (wydaje mi się, że mój sprzęt i umiejętności nie są jeszcze wystarczające, by pilotować Boeingi, Airbusy i tym podobne). Podczas kursu szybowcowego, który obecnie robię, dowiedziałem się od jednego z kolegów o czymś takim jak VATSIM. Zainteresowało mnie to, poczytałem trochę na ten temat i postanowiłem się zarejestrować, co jak widać - w końcu uczyniłem ;) Zanim jednak polecę po raz pierwszy, chcę się odpowiednio do tego przygotować, tak samo jak Dominik nie chcę dać klapy - póki co więc ćwiczę offline, przed pierwszym lotem chcę też trochę posłuchać, zobaczyć jak to wygląda. Trochę czasu więc jeszcze minie, zanim jakikolwiek kontroler usłyszy "Sierra Papa Mike Alpha Delta, request clearence..."
Pozdrawiam ;)
SP-MAD
Mad Max
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Mateusz Brodziak
Vatsim PID: 1162691

Postprzez matibucholski Cz 29 lip 2010, 10:23

Witam imiennika i sukcesów życzę na vniebie.
Obrazek
matibucholski
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Mateusz Bucholski
Vatsim PID: 1023183

Postprzez milik Pn 02 sie 2010, 8:09

Witam wszystkich,
jestem nowy na Vatsim-ie i mam nadzieję, że nie sprawię dużo kłopotów. Ze swojej strony dołożę wszelkich starań aby tak się stało :) Pozdrawiam serdecznie wszystkich pilotów i kontrolerów.
milik
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Michal Luty
Vatsim PID: 1163150

Postprzez Patryk_24 Śr 04 sie 2010, 17:53

Witam.
Mam na imię Patryk, mieszkam w Krakowie. Lotnictwem cywilnym interesuje się od dzieciństwa. Mam wiele książek nt. lotnictwa, które uwielbiałem czytać. W końcu poszukałem w internecie symulatorów lotów. Poczytałem o serii FS, aż postanowiłem ją kupić. Wybór padł na wersję FS 2002. Gram w nią bardzo długo, mam wiele godzin przelatanych. Chciałem polatać z innymi, prawdziwymi ludźmi, nie z komputerem. Poszperałem w internecie, aż w końcu, dzisiaj, znalazłem tą stronę. Miałem obawy, czy będę sobie jakoś radzić, ale zaryzykowałem. W FS 2002 latam na Embraer-ach i Bombardier-ach. Rzadziej zdarzają się Cessn-y. Na Boeing-ach nie chcę, nie wychodzi mi to. Poczytałem już tutaj parę podstawowych, na szczęście spełniam wymagania, czyli umiem startować, lądować, latać z auto-pilotem itp. Mam nadzieję, że spędzę tu, z wami wiele godzin.
Patryk_24
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Patryk Dybala

Postprzez Ducze Śr 04 sie 2010, 20:03

Patryk_24 napisał(a):na szczęście spełniam wymagania, czyli umiem startować, lądować, latać z auto-pilotem itp.

Witamy w Vatsim. Umiejętność wystartowania, wylądowania oraz latania z AP to jeszcze nie wszystko. Opanuj komunikację (frazeologia, alfabet itp.), nawigację (VOR, podejścia ILS/DME oraz VOR/NDB), procedury (SID, STAR, RVSM)...a najlepiej to co na stronie www.aviation.home.pl
Mała rada. MAPY, MAPY, MAPY. Nie tylko trzeba je mieć, ale również umieć czytać i rozumieć.
Pozostałe rzeczy jeśli będziesz chciał opanujesz z czasem, a drobne błędy pomogą Ci wyłapać inni piloci i Kontrolerzy.
Miej też dużo chęci i jeszcze więcej cierpliwości i samozaparcia. Będziesz bardzo mile widziany. :)
pzdr,
Maciej
Obrazek Obrazek
Ducze
Członek PL-VACC
Członek PL-VACC

Imię i Nazwisko: Maciej Duczyński
Vatsim PID: 1143885

Postprzez Patryk_24 Cz 05 sie 2010, 11:14

A mam jeszcze pytanie; VATSIM działa z FS 2002? Bo jakoś nie mogę z nim nic zrobić ;(
Patryk_24
obserwator
obserwator

Postprzez Mat Cz 05 sie 2010, 12:25

W ogóle to ja radze kupić FS9 lub jeżeli dasz radę z konfiguracją i masz dosyć dobry komputer, zakupić FSX. Moim zdaniem FS2002 to już przestarzała wersja FS'a :wink:. Myślę, że nie tylko ja tak sądzę. Chociażby ze względu na to, że nowe modele samolotów czy scenerii płatnych raczej już nie wychodzą pod FS2002.

Pozdrawiam,
Mat
Obrazek
Mat
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Mateusz Milewski
Vatsim PID: 1123112

Postprzez Patryk_24 Cz 05 sie 2010, 18:56

No tak. FSX nie ma tak dużych wymagań sprzętowych, więc poszukam po sklepach i może kupię. Zgodzę się że FS2002 to przestarzała wersja.
Patryk_24
obserwator
obserwator

Postprzez Coach Cz 05 sie 2010, 20:12

Patryk_24 napisał(a):No tak. FSX nie ma tak dużych wymagań sprzętowych,[...]

No kolego, żebyś sie nie zdziwił :lol:
Obrazek
Najczęstsze kłamstwo na naszym forum ?
- Szukałem, ale nie znalazłem.
Coach
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Wojtek
Vatsim PID: 991085

Postprzez Mat Cz 05 sie 2010, 20:52

FSX nie ma tak dużych wymagań sprzętowych, więc poszukam po sklepach i może kupię.

No cóż... i tak i nie. Może jak na 2010r. wymagań zbyt dużych według tylnej strony pudełka nie ma, ale prawda jest taka, że nawet bardzo dobry komputer może nie udźwignąć FSX bez dobrej konfiguracji, czy ustawienia wirtualnej pamięci. Mógłbym wymieniać przykłady i pewnie długo by mi to zajęło. Ogólnie rzecz biorąc. Jeżeli chodzi o FSX, to dobry komputer to nie wszystko...

Pozdrawiam,
Mat
Obrazek
Mat
Steward
Steward

Imię i Nazwisko: Mateusz Milewski
Vatsim PID: 1123112

Przywitanie

Postprzez piter747 N 08 sie 2010, 22:23

Witam...
Napiszę krótko:
Mam na imię Piotrek, bardzo chcę latać razem z Wami online. Narazie (od 2 lat) latam rekreacyjnie i szkoleniowo offline (FSX).
Szykuje się do pierwszego łączenia z VATSIM. Boję się, że coś spartolę, więc Szanowni Panowie - liczę na Wasze wsparcie - jak każdy Newbie:)
pozdrawiam
piter747
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Piotr Mikiciuk
Vatsim PID: 1163969

Postprzez Ducze N 08 sie 2010, 22:32

No to ja też napiszę krótko. ;)
Witamy i zapraszamy. Na wsparcie myślę możesz liczyć, jednak pod warunkiem, ze pokażesz iż przeczytałeś i próbowałeś opanować minima. Nikt nie spodziewa się, że zaczynając nie popełnisz błędów. Wszyscy kiedyś zaczynaliśmy. Pokaż, że chcesz i masz cierpliwość a na pomoc będziesz mógł liczyć. do zobaczenia na wirtualnym niebie.
pzdr,
Maciej
Obrazek Obrazek
Ducze
Członek PL-VACC
Członek PL-VACC

Imię i Nazwisko: Maciej Duczyński
Vatsim PID: 1143885

Postprzez pezedt Pn 09 sie 2010, 11:28

Witam !
Jestem na forum także od niedawna, niestety nie latałem jeszcze online narazie po jakiś 8-10 miesiącach opanowałem deafaultowy B737-łącznie z VOR NDB ILSem z mfs9 cesna152 oraz teoretycznie PMDG737-800(ciężka tan angielska instrukcja zwłaszcza problemy z FMC ) jednak tylko teoretycznie planuje zakup mfs-x ,ale demo które ściągnąłem nie napawa optymizmem ze względu na niewystarczający sprzęt mam nadzieje że nauczę sie u was wszystkiego co mozliwe aby niebawem dołączyć do grona pilotów online
pozdrawiam
pezedt
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Piotr Zygmunt

Postprzez Regan Pn 09 sie 2010, 11:30

Jeśli masz problemy z 737 od PMDG chętnie pomogę GG:5510120.
Regan
obserwator
obserwator

Imię i Nazwisko: Jakub Seweryn
Vatsim PID: 1152929

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum nowych użytkowników